Teatrul „Eugene Ionesco” din Chişinău a fost recunoscut de către Ministerul Culturii și oficializat ca instituție de Stat, printr-un ordin semnat de ministrul Ion Ungureanu, în data de 11 septembrie 1991.

Până la data constituirii sale oficiale, exista doar o trupă de actori, absolvenţi ai Şcolii Superioare de Teatru „Boris Şciukin” de la Moscova, dornici de a se afirma. Reîntorşi la Chişinău după studii, tinerii artişti debutează pe scena Teatrului „Luceafărul”, rămânând însă, uniţi într-o aspiraţie comună – de a crea o formulă nouă de teatru. În urma eforturilor depuse de către conducătorul echipei, Petru Vutcărău, visul lor a devenit realitate, a luat naştere o nouă instituţie teatrală, dar şi o nouă manifestare culturală.

De-a lungul a 25 de ani, Teatrul Eugene Ionesco a efectuat zeci de  turnee și a participat la numeroase festivaluri internaționale în diferite colţuri ale lumii cum ar fi: Marea Britanie, Egipt, Estonia, Franţa, Georgia, Italia, Japonia, Pakistan, Polonia, România, Rusia, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria, Belarus, Coreea de Sud, ducând faima Republicii Moldova în lume și contribuind la promovarea imaginii țării noastre în plan internațional. În unul din interviurile sale, dramaturgul Matei Vișniec se exprimă despre Teatrul Eugene Ionesco, calificându-l drept Ambasadorul Cultural al Republicii Moldova în lume.

Interesul TEI față de problemele sociale, reflectate în dramaturgia modernă națională și internațională, se materializează în montarea spectacolelor Un orb și o oarbă pe culmile Caucazului și Oameni ai nimănui, de D. Crudu,  FuckYou EU.ro.PA! de N. Esinencu, Chip de foc de M. von Mayenburg.

În toate spectacolele sale, de-a lungul întregii activităţi, Teatrul Eugene Ionesco a fost fidel tradițiilor culturii naționale, încercând să le promoveze atât la sediu cât şi în numeroasele sale turnee în străinătate. În repertoriul curent al Teatrului există o varietate de genuri: comedii sociale, absurde, romantice, negre, drame, melodrame, monospectacole, etc.

În cadrul Festivalului, la inițiativa Ministrului Culturii, Monica Babuc, prin Hotărâre de Guvern, Teatrului Eugene Ionesco i se conferă prestigiosul titlul de Teatru Naţional.

Monday

zi libera

Tuesday

10:00-19:00

Wednesday

10:00-19:00

Thursday

10:00-19:00

Friday

10:00-19:00

Saturday

10:00-19:00

Sunday

10:00-19:00